Guide: Sådan vælges den rigtige type virksomhed eller selskab

Guide: Sådan vælges den rigtige type virksomhed eller selskab

27. maj 2020 Slået fra Af admin

Vi har udarbejdet en guide, så du ved hvilken type virksomhed eller selskab, som er relevant for dig at stifte. Det er yderst vigtigt at have kendskab til hvilke forskellige typer virksomheder og selskaber man har mulighed for at stifte, og hvad der gør sig gældende for hvert enkelt virksomhed og selskab. 

Hvad skal man vælge?

Det kan være svært at konkludere hvilke form for virksomhed eller selskab, man skal stifte, da det afhænger af din situation, og hvilket foretagende som du driver. Der er en del overvejelser, som man skal gøre sig, når man ønsker at stifte en virksomhed eller selskab. 

Der findes to virksomhedstyper

En enkeltmandsvirksomhed (EVS) og et interessentskab (I/S)

Fælles for disse to type virksomheder er, at der ingen krav er i forhold til startkapital, og du hæfter personligt for alt. Du kan stifte disse typer virksomheder selv, og du skal ikke have en advokat eller revisor til at hjælpe dig med stiftelsen. 

Der findes to typer selskaber:

Et anpartsselskab (ApS) og et aktieselsskab (A/S)

Fælles for disse to typer virksomheder er, at der stilles krav til startkapital på henholdvis 40.000 kr (Aps) og 400.000 kr (A/S). For at stifte disse selskaber, skal en advokat eller revisor stifte selskaberne, og der er krav om at der blive indgivet regnskab en gang om året. Der er dog begrænset hæftelse, og du hæfter kun for deres indskud. 

Først kan vi allerede konkludere, at man er langt bedre stillet, hvis man stifter et selskab – det er vigtigt at vide. Dog er det en del dyrere, end hvis man bare starter en enkeltmandsvirksomhed eller interessentskab, som ovenstående også viser. 

Hvilken type virksomhed eller selskab passer til dig?

I det store hele spiller nogle væsentlige faktorer en stor rolle, når du skal vælge hvilken type virksomhed eller selskab, som du ønsker at stifte. 

Hvor høj en risiko er du villig til at løbe? Ønsker du at din privatøkonomi skal være involveret – forstået på den måde, om du ønsker at hæfte personligt for eventuel gæld i din virksomhed. Det er også vigtigt at gøre op med sig selv, hvor meget du har til at smide efter startkapitalet, og er det måske at smartere, at starte med en enkeltmandsvirksomhed, og senere omdanne enkeltsmandsvirksomheden til et anpartsselskab, hvis du ikke står og har 40.000 kr, som kræves i startkapital for at stifte et anpartsselskab. 

Du meget bedre og flere muligheder for at optage lån og tiltrække investorer, hvis du har et anpartsselskab, da der er andre økonomiske muligheder i forhold til de andre virksomhedstyper. Men hvis du derimod tænker at din foretagende ikke skal vokse – sådan lige foreløbigt, så er det måske en mulighed at starte en form for virksomhed.